Natalie Bosscher
06 45 24 44 51

Charon Uitvaartbegleiding

De laatste verzorging

Wanneer ik bij een familie kom als iemand overleden is, vraag ik altijd ook of ik even kennis mag maken met de overledene. Dit wordt altijd als heel prettig en warm ervaren. Zo raken we vaak al in gesprek en leer ik hem of haar en de familie al een beetje kennen.

Dan vraag ik of ze al nagedacht hebben of ze zouden willen helpen bij de laatste zorg. Veel mensen lijkt dit eng, of je denkt dat je het niet kunt, omdat je het (gelukkig) nog nooit eerder gedaan hebt. Het lukt altijd om ze hierin gerust te stellen; het is niet eng, het kan juist heel fijn zijn om dit nog te kunnen doen voor jouw dierbare; de aanraking, de zorg, de liefde.

Samen wassen, samen incrèmen, samen aankleden. Samen eventueel scheren en het haar kammen, de sieraden om doen. Tot het helemaal goed is.

Voor de laatste keer je geliefde aanraken en verzorgen geeft heel veel voldoening en wordt als liefdevol en helend ervaren.

Maar ook als u het niet zelf wilt doen, is het erbij zijn, als Natalie de verzorging doet, het uitzoeken en aangeven van de kleding, of het kammen van het haar, een goede manier om met de rouwverwerking te beginnen. Deze momenten komen immers nooit meer terug…