Natalie Bosscher
06 45 24 44 51

Charon Uitvaartbegleiding

Etherische oliën

Etherische olien als ondersteuning bij sterven, troost en rouw 

Een etherisch olie in zeer kleine hoeveelheden in de omgeving brengen kan heel ontspannend, troostend en helend werken.

Dit is simpel te doen door bijvoorbeeld 1 of 2 druppels op een zakdoekje of het hoofdkussen te druppelen. Of op een daarvoor bestemd geursteentje. Ook kan het in een aromalampje gedruppeld worden, 1 of 2 druppels is genoeg. Herhaling om de 3 of 4 uur of indien gewenst.

Belangrijk is om een natuurlijke, zuivere etherische olie te gebruiken, je kunt er van uit gaan dat als de Latijnse naam op het flesje staat, het een zuivere, natuurlijke olie is.

Bergamot (Citrus aurantium ssp. Bergamia): 

Ruikt naar: kruidige citrus en Eau de cologne-van-vroeger (kan fijn zijn voor ouderen), is verfrissend voor alle leeftijden.

Eigenschappen:  is troostend, kalmerend bij angsten, bij onrust, stress en vermoeidheid, werkt opmonterend (bij bv. depressieve gevoelens),  herontdekken van spontaniteit en optimisme, ontspannend (bij bv. slapeloosheid), verfrissend, ondersteunt de spijsvertering, helpt de geestelijke balans te herstellen, helpt om los te laten

Combineert goed met: olibanum, roos, den, kamille, mandarijn.

Bewaar in de koeling!

Contra-indicaties:  geen, behalve persoonlijke smaak (de geur niet lekker vinden)

 

Den –Grove– (Pinus Sylverstris):

Ruikt naar:  boswandeling, harsachtig, ruimte, weidsheid.

Eigenschappen: bevordert gevoelens van welzijn, slijmoplossend, zuiverend, bij vermoeidheid, geeft ruimte en rust in lichaam en geest, zuivert de omgeving van negatieve gedachten en  schuldgevoelens, helpt om schuldgevoelens los te laten, geeft rust, vrede en ontspanning, kan erg goed helpen bij moeilijke familiesituaties, om ruimte te scheppen en los te kunnen laten, vitaliserend bij geestelijke vermoeidheid, geeft letterlijk en figuurlijk lucht, helpt ook om rust en diepe ontspanning te brengen bij verwarde, rusteloze en overprikkelde mensen, ondersteunend inzetbaar bij urineweginfecties en reumatische pijn, geeft optimisme, herstelt zelfvertrouwen en eigen grenzen, behulpzaam voor vergeving.

Combineert goed met: lavendel, marjolein, bergamot, olibanum.

Contra-indicaties: hoge bloeddruk

 

Gember (Zingiber officinale):

Ruikt naar: groen, fris, kruidig en pikant. Aziatisch/Indisch.

Eigenschappen: is  troostend en verwarmend, voor lichaam, geest en ziel, helpt bij uitputting en vermoeidheid (lichamelijk en geestelijk) bij verstarring, helpt blokkades opheffen, ontspannend bij pijn en verkramping van de spieren, gewrichten, maag of darmen, onderrug, bij misselijkheid (!), verbetert het geheugen, eetlust opwekkend, spijsvertering bevorderend, scherpt de zintuigen, bij obstipatie, bij hoest en vastzittend slijm, bij infecties van de huid, activeert de wilskracht en zelfvertrouwen.

Combineert goed met: olibanum, bergamot, mandarijn, roos.

Contra-indicaties:  geen, behalve als iemand het niet lekker vindt.

 

Geranium (Pelargonium graveolens):

Ruikt naar: roos en munt

Eigenschappen: harmoniseert en stabiliseert bij stress en emotionele spanningen, versterkt zenuwstelstel, anti-depressivum, werkt goed bij mensen die veel van zichzelf eisen, helpt acceptatie, helpt loslaten, zuivert de lucht, rustgevend op de huid, bij zenuwpijn, bij angst, geeft veiligheid en kracht, helpt contact maken met zintuigen, emotie en intuïtie, verbetert communicatie op dat gebied, brengt evenwicht in ontvangen en geven.

Combineert goed met: bergamot, roos, kamille, den

Conta-indicaties: geen

 

Kamille, Roomse (Anthemis nobilis of Chamaemelum nobile):

Ruikt naar: krachtig, droog, fruitig, typische kamille-geur, zacht en vriendelijk

Eigenschappen:  is ontspannend bij onrust en overprikkeling, pijn- en krampstillend,

rustgevend bij frustratie, boosheid en angsten, helend bij verwondingen op elk niveau,

bij jeuk en eczeem en droge en gevoelige huid, bij spijsverteringsklachten, troostend bij verdriet, bij slapeloosheid, helpt communicatie of als de waarheid gezegd mag worden, maar zonder bitterheid of boosheid, helpt aanvaarding van realiteit en ontvangen van anderen, bij ontstekingen, helpt bij zelfbeheersing en zelfwaardering, bij ‘kinderachtige’ boosheid of humeurigheid, geeft tevredenheid, helpt verwachtingen los te laten en eigen beperkingen te erkennen, voor een ‘ zonniger’ instelling.

Combineert goed met: mandarijn (bij slapeloosheid), met lavendel en geranium, bergamot en marjolein.

Contra-indicaties: bij allergie voor samengesteldbloemigen

 

Lavendel (Lavendula officinalis/vera/angustifolia)

Ruikt naar: de Provence, zoet en kruidig, zweem van bloemen en hout

Eigenschappen: balans brengend in lichaam en geest, evenwicht in het hele menselijke systeem, reinigend, schoon wassend, zuiverend (ook negatieve sfeer), diepe rust, geruststellend, slaapverwekkend, kalmeert heftige emoties en stress, onrust en opwinding, stemmingswisselingen, geeft energie (! Balans) bij vermoeidheid, frist op, kramp- en pijnstillend, jeuk verdrijvend, tegen angsten, labiliteit en melancholie, maskeert nare geurtjes, ontsmettend, tegen te grote of overgevoeligheid, bij frustraties en geïrriteerdheid, bij vastzittende gedragspatronen en opgekropte emoties

Combineert goed met: bergamot, geranium, mandarijn, den en kamille.

Contra-indicaties: lage bloeddruk

 

Mandarijn (Citrus reticulata)

Ruikt naar:  fris, warm, zoet, fruitig, zacht en mild.

Eigenschappen: is opwekkend, zonnig, licht en vrolijk, gelukzalig, brengt een glimlach terug, ook in moeilijke omstandigheden, bevordert de eetlust, lever en gal ondersteunend, goed voor spijsvertering, krampstillend, tegen boeren, de hik en winderigheid, wanneer je ‘veel te verteren hebt’, tegen angsten, geruststellend, bij slapeloosheid en vermoeidheid, bij depressie, tegen onrust, schimmelwerend en bij huidinfecties, inspireert en verwarmt lichaam, geest en ziel, heel goed bij kinderen, spreekt het kind in ieder mens aan, als ‘jasje’/ omhulling bij andere oliën, indien lavendel niet gewenst is, een goed alternatief, lijkt op bergamot (is ook citrus), maar dan zachter, als een warme, zonnige deken.

Combineert goed met: bergamot, kamille, olibanum, lavendel, zoete marjolein.

Contra-indicaties: geen.

 

Zoete marjolein (Origanum marjorana):

Ruikt naar: warm, houtachtig, kruidig, kruidentuin.

Eigenschappen:  is krampstillend, brengt balans bij lichamelijke en psychische (emotionele) krampen, helpt om los te laten wat vastgehouden wordt (bv. ook bij obsessief denken), bij intolerantie, troostend bij verdriet, rouw en vertwijfeling, verwarmend en verzachtend bij eenzaamheid en verdriet, pijnstillend (ook hoofdpijn), ontspant ook de luchtwegen, verdiept ademhaling, helpt bij hyperventilatie, versterkt de spijsvertering, versterkt het zenuwstelsel, bij rusteloze benen, bij reumatische klachten, heerlijk bij winterhanden en –voeten, activeert het immuunsysteem, tegen bacteriën, schimmels en bij huidinfecties, stimuleert de bloedsomloop en werkt bloeddrukverlagend.

Combineert goed met: gember: olibanum, grove den, kamille, lavendel en bergamot.

Contra-indicaties: zwangerschap, baby’s, lage bloeddruk (nb. Het risico bij enkel verdamping is nihil, pas op bij massage)

 

Olibanum (Boswellia carterii):

Ruikt naar: wierook

Eigenschappen:   sterk kalmerend voor psyche en ziel, diepe rust en nieuwe  kracht gevend, brengt troost en kan het sterven verlichten, angst remmend, ook bij existentiële crises en depressiviteit, kalmeert en verdiept de ademhaling, bij hoest, verkoudheid, astma, benauwdheid, hyperventilatie, helpt het reutelen verminderen, helpt inslapen en doorslapen, antibacterieel en antiseptisch, zuiverend, geeft bijna heilige sfeer die in alle geloven wordt herkend en gebruikt, helpt ons onszelf te verbinden met dat deel van onszelf dat goddelijk of eeuwig is, heeft een verhelderend effect, voor inzicht en bezinning, helpt banden met het verleden te verbreken, bij droge huid

Combineert goed met: lavendel en zoete marjolein bij benauwdheid+hyperventilatie, Lavendel en bergamot bij angsten, Bergamot bij existentiële crises, Mandarijn bij slapeloosheid, Gember en grove den

 

Pepermunt (Mentha piperita of spitata):

Ruikt naar: doordringend fris, helder, muntachtig, zuiver, als een frisse wind

Eigenschappen: bij misselijkheid en migraine, bij gasvorming en winderigheid, verfrist de geest, werkt verhelderend, ondersteunt de concentratie, zuivert de omgeving van onrust en spanningen, bij overspanning, geeft gevoel van ruimte en rust, verdiept de ademhaling, bevordert de doorbloeding, kalmerend EN opwekkend, pijnstillend (hoofdpijn en migraine), tegen jeuk, antiseptisch, vermindert de hoestprikkel, voor gezonde mond, tandvlees en slijmvliezen, bij opvliegers (bv. hormoontherapie bij kanker), bij extreem warm weer of benauwdheid, bij luchtweginfecties, voor tolerantie, inspiratie en inzicht.

 

 

 

Speciale composities (samenstellingen van olien), verkrijgbaar bij De Levensboom.

(www.levensboom.com)

 

Compositie Vaarwel

 

Deze compositie is sterk zuiverend en is zeer geschikt om na het overlijden de ruimte te zuiveren van de energie die eventueel is achtergebleven. De afzonderlijke bestanddelen hebben zo hun individuele eigenschappen. In synergie met elkaar scheppen ze ruimte en helderheid. Ze zuiveren de atmosfeer, helpen traumatische gebeurtenissen achter je te laten, scheppen de voorwaarden voor een waardig vaarwel en een nieuw begin, voor zowel de overledene als de nabestaanden.

Met ondermeer jeneverbes, neroli en salie.

Compositie Vrede

 

Weldadige rust en ontspanning brengende olie, die helpt vrede te vinden en los te laten, ook in de meest moeilijke situaties, zoals bij een afscheid en bij diep verdriet. Zeer geschikt voor de kwetsbaarste mensen, van baby tot oudere. Vrede is een gewilde compositie in de ouderenzorg en in de palliatieve en terminale fase, ook bij verdamping in de ziekenkamer.

Met kostbare roos, neroli (oranjebloesem), olibanum, en mandarijn en sinaasappel voor zonnige warmte in de donkerste hoekjes van geest en ziel.

Ondersteunt tevens een ontspannen ademhaling. Prachtig rijke verzorging met de kostbare zuivere  oliën van  oranjebloesem,  liefdevolle roos, olibanum en zonnige zachte  mandarijn en vanille.

 

Compositie Vrije Vlinder

Heerlijke rust brengende olie, die helpt los te laten, vooral in spannende en verdrietige situaties. Ondersteunt tevens krachtig een rustige(r) ademhaling.  Ideaal in de zorg voor zeer kwetsbare zorgvragers.

De compositie lijkt in samenstelling wel wat op die van Vrede, met kostbare roos en neroli (oranjebloesem) dat angsten, paniek en nerveuze gevoelens kalmeert. Daarnaast bevat de compositie ook Khella, dat gevoelens van paniek en hyperventilatie helpt kalmeren. De ultieme loslaat-en-ontspanning-combinatie.