Natalie Bosscher
06 45 24 44 51

Charon Uitvaartbegleiding

Over Natalie

AILD-0025

 

 

 

 

Om liefdevol aanwezig te mogen zijn is voor mij nog het meest belangrijk in dit mooie werk. Lichtheid brengen vind ik fijn. Licht brengen in het verdriet en sfeervolle, persoonlijke afscheidsvieringen helpen vormgeven.

Toen Gijsje mij in het voorjaar van 2008 vroeg om bij haar als uitvaartbegeleider te komen werken, voelde ik mijn hart open gaan. Ik weet nog precies waar ik zat, aan tafel in de zon, bezig met de voorbereidingen van mijn taichiles. Ik geef sinds 2005 Taich Tao Qigong lessen, nu twee keer in de week, en ook dit is heel fijn om te doen. Het geeft balans en positiviteit en brengt mij in het nu. Het is helend en harmoniserend voor lichaam en geest.

Ik ben getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen, onze dochter is inmiddels getrouwd. De eerste jaren na mijn middelbare school heb ik psychologie gestudeerd. Voor het werk van mijn man hebben we vier jaar in Noorwegen en drie jaar in Schotland gewoond. Dit was een prachtige en verrijkende ervaring voor ons allemaal.

Verder heb ik verschillende cursussen en workshops gevolgd in voetmassage, meditatie, intuïtieve ontwikkeling, bloesemremedies, massage, etherische oliën, zingeving en compassie. En onlangs: de bezielde uitvaartbegeleider.

Terug in Nederland in 2003 ben ik in Hospice Dignitas in Hoorn gaan werken, vanaf het begin van het Hospice, als zorgvrijwilliger. Ook hier werden we regelmatig bijgeschoold. Ik maak nog deel uit van de werkgroep complementaire zorg en tot voor kort was ik ook vrijwilliger geestelijk welzijn. Door dit prachtige, betrokken en liefdevolle werk; het verzorgen en begeleiden van mensen in de laatste fase van hun leven, ben ik in aanraking gekomen met uitvaartbegeleiding. Ik ben Martien Weel dankbaar dat hij mij veel heeft geleerd over zijn werk. Ik mocht bijna een jaar lang met hem meelopen, leren, assisteren en uitvaarten begeleiden.

Onder de vleugels van Gijsje van Charon uitvaartbegeleiding in Egmond aan den Hoef heb ik zoveel geleerd…;  om liefdevol aanwezig te mogen zijn is voor mij nog het meest belangrijk. Haar creativiteit, inlevingsvermogen en zorgzaamheid zijn grenzeloos. Toch durfde ik na bijna 5 jaar ook in mijn omgeving Charon en waar wij voor staan; liefdevolle begeleiding en sfeervolle afscheidsvieringen, aan te bieden. Op 23 december 2012, net voor kerst, de tijd van liefde en licht, de herinnering aan de geboorte van Christus, is Charon Hoorn uitvaartbegeleiding gestart.

Door werkelijk aanwezig te zijn en rust en ruimte te geven aan dat wat er is, probeer ik bij de familie naar voren te laten komen wie hun dierbare was. Er ontstaat altijd iets. De unieke mens die de overledene was en wat hij of zij betekende kan op vele manieren gezien, gehoord of gevoeld worden. Vanzelf voel ik de uitnodiging om het licht te maken, te laten zijn. Lichtheid brengen vind ik fijn.

Het liefst doe ik samen met de familie de verzorging of help ze het zelf te doen en wordt het hele afscheid in de loop van deze bijzondere en intense dagen echt van hen. Zo kunnen ze zelf voor een deel met de acceptatie van het verlies en de rouwverwerking beginnen..

De waarde van rituelen hierin is heel bijzonder. Rituelen geven je een mogelijkheid om je te verbinden met wat wezenlijk waar is, op dit moment, in jou, jezelf , en de ander. in alle eenvoud.

Ik hoop dit werk nog lang, licht en liefdevol te mogen doen.